Зелен чай Матча

37,00 лв.
Опции за покупка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Днес пазарът на чай може да предложи и на най-изтънчения потребител фантастично разнообразие от видове и сортове. Може да се задоволим с нескъпа напитка във вид на зелен чай от стандартно изсушени листа, приготвени по обичайния начин; може да търсим удоволствие в напитка зелен чай с екстравагантни екстракти, а може, явявайки се истински ценители на вкуса, да се насладим на вкуса на самата природа в състава на удивителния чай Матча. Чаят Матча притежава ярък и интензивен вкус и в същото време не прилича на традиционния зелен чай: сладникав, свеж, като че ли "разтопен".

Това е най-необичайният и един от най-вкусните чайове, които ще се случи да изпробвате! Да се намери истински чай Матча не е толкова просто. "Стрит чай" - именно така буквално се превежда "чай Матча". Реколтата се събира само веднъж в годината.

Има, разбира се, магазини, които продават качествени китайски и японски чайове с ароматизатори в състава, със захар (!) и прочие добавки, даже с растителни транс-мазнини, но цените там са народни (тук е важно да не купите подправен продукт - обикновен смлян зелен чай - ПАЗЕТЕ СЕ!)

Производството на чая Матча е дълъг и много скъпоструващ процес. А, както е известно, истински достойното качество не струва евтино!

 

В какво се крие предимството именно на елитния чай на Sun Way, клас "А", серия "Платина"

Първо, именно този ПРАХООБРАЗЕН чай Матча се произвежда от най-младите (леко светло-зелени), едва разкрили се листенца. Няколко седмици преди беритбата се засенчват изкуствено, като по този начин се преустановява растежът на храста, позволявайки да се наситят листата с аминокиселини и хлорофил.

Това забавя растежа и обогатява чаения лист с аминокиселини, които правят чая по-сладък. След това младите листа се стриват на много дребен прах (буквално пудра), предварително отделяйки от тях жилките и дръжките.

Този процес е много трудоемък. Затова ИСТИНСКИЯТ чай Матча няма широко промишлено производство и САМО при изключителни условия се изнася в други страни.

Днес компания Sun Way Global и нейните клиенти разполагат с тази изключителна възможност!

Разбира се, всички са чували за ползата от зеления чай, но чаят Матча със своите уникални свойства го превъзхожда в пъти.

В 1/2 чаена лъжичка Матча се съдържат 289 мг. белтък. А в обичайния зелен чай (за сравнение) - около 4 мг. Той също така е богат и на витамини.

 

Хранителна стойност на чая Матча и на обикновения зелен чай - сравнение

Благодарение на уникалната обработка и технология на производство, чаят Матча се явява една от най-полезните напитки в света. В нея се съдържат 137 пъти повече антиоксиданти и 10 пъти повече хранителни вещества, отколкото в листата на обикновения чай.

За сравнение ще приведем таблица за хранителната стойност на чая Матча и обикновения зелен чай:

 

 

Хранителни

вещества

Чаша зелен чай

¼ ч.л.

чай Матча

Предназначение на хранителните вещества

Белтъци (мг)

3,35

289

Белтъците са строителен материал за клетките

Влакна (г)

< 0,01

0,31

Влакната са необходими за нормалното функциониране на храносмилателната система

Калций (мг)

0,05

3,25

Необходим е за укрепване на костите и зъбите, поддържайки правилния метаболизъм

Желязо (мг)

< 0,01

0,17

Необходимо за производството на хемоглобин, за стабилната работа на организма като цяло

Калий (мг)

0,45

21,6

Необходим за мускулните съкращения и за поддържане на метаболитните реакции

Витамин С (мг)

0,1

1,6

Необходим за поддържане на имунната система, за състоянието на кожата

 

По силата на своето въздействие, една чаша чай Матча е равносилна на 10 чаши обичаен зелен чай.

Матча е най-полезната и питателна натурална напитка, известна на човечеството. Единственият чай от висш клас, при употребата на който Вие получавате 100% полезни вещества, съдържащи се в чаения лист, в това число водо-неразтворими витамини и микроелементи.

 

Признаци за качеството на чая

На хубавия висококачествен чай Матча е присъщ прекрасен баланс между естествената сладост, леката горчивина и тревистият вкус на чая. Той трябва да бъде много чист и да се пие леко. Прахообразната му субстанция трябва да бъде копринено мека - обикновено той се усеща между пръстите както сенки за очи или детска пудра. Ако чаят е с добро качество, то той леко ще се пени. Ароматът на качествения чай Матча е доста сладък заради аминокиселините, изработвани по време на растежа в сянка.

До неотдавна чай Матча е употребяван само на територията на Япония, сега той достигна и до Русия и днес Корпорация SunWay Ви предлага тази уникална напитка.

 

Свойства

В процеса на употреба запарката не се изхвърля, а в своя наситнен вид се изпива цялата, без остатък. Оттук и огромната полезност на чая:

 • стимулира работата на мозъка (концентрацията на вниманието и ефективността на възприемането на информация);
 • укрепва съпротивата на организма към болести (повишава имунитета);
 • с 35-40% усилва термогенезата (разходът на енергия), което позволява Матча да се използва в програмите за намаляване на теглото;
 • смекчава въздействието на UV-лъчите върху кожата, а значи, забавя стареенето;
 • явява се изключително мощен антиоксидант, много по-силен, отколкото болшинството продукти, славещи се с антиоксидантни свойства, такива като спанак, джинджифил, броколи, боровинка и др.;
 • предотвратява появата на камъни и песъчинки в бъбреците и в жлъчния мехур;
 • снижава нивото на холестерола в кръвта, укрепва сърдечно-съдовата система;
 • подобрява настроението и успокоява нервите;
 • съхранява младостта, подобрява цвета и състоянието на кожата;
 • очиства организма от токсини;
 • нормализира кръвното налягане;
 • помага при махмурлук;
 • блокира развитието на раковите клетки;
 • явява се прекрасно средство против развитието на кариес;
 • явява се мощен енергизиращ продукт, няколко пъти по-ефективен от кафето

 

Състав

Натурален лист от чай Матча, стрит на прах.

Клас А.

 

Показания за използване

 • силни физически натоварвания;
 • умствени натоварвания, стрес;
 • нередовно и некачествено хранене;
 • простудни заболявания;
 • нарушено храносмилане, гастрит, колит, затлъстяване;
 • анемия, влошаване на паметта;
 • след продължителен прием на антибиотици и химически медикаменти, по време и след курс на химиотерапия;
 • сърдечно-съдови патологии;
 • заболявания на ставите,
 • злокачествени новообразувания.

 

Начин на приложение

Без да навлизаме в тънкостите на японската чайна церемония, ние ще Ви разкажем как да запарвате чай Матча у дома, без да имате "професионални" приспособления.

Чай Матча се запарва в два варианта: силен и слаб.

За приготовлението на силния чай се взема сух, загрят съд, в него се сипват 4 г. от чаения прах. За такова количество запарка се вземат 50 мл. вода. Сместа се разбърква с бавни движения. Чаят трябва да се получи гъст и "разтопен", със сладко-тръпчив вкус.

За слаба настойка се вземат 2 г. чаен прах на 50 мл. вода.

Независимо от вида на запарката, чаят Матча се препоръчва да се изпива заедно със запарката, което усилва неговото полезно действие върху организма.

След запарването, чаят се разбива със специална бамбукова метличка (като вариант в домашни условия – с каквато и да е разбивалка, или с устройство за разбиване на млечна пяна; блендер) до еднородна консистенция и образуване на пяна.

Напитката се пие бавно, на неголеми глътки, задържайки я по няколко секунди в устата.

По усещане, горещият чай Матча прилича по-скоро на кафе (по вкус, разбира се, не): такъв един сгряващ, ободряващ, даже леко засищащ.

Освен традиционното запарване, Матча се използва в кулинарията в качеството на пикантна добавка в различни блюда и напитки. Той може да се добавя към сладолед, коктейли, бисквити, сладкиши. Получават се вкусни, полезни и ярки десерти със зелен чай.

Той е без аналог! Него ще го оценяват както любителите на зеления чай, така и любителите на капучино/латте (проверено е!): нежен, мек, ароматен, с въздушна пяна.

Не се препоръчва да се пие по-малко от 6 часа преди сън, тъй като чаят е богат на кофеин.

 

Противопоказания

Няма противопоказания.

 

Условия за съхранение

Чай Матча може да се съхранява не повече от 1 година в плътно затворен пакет. Достъпът на въздух до чаения прах трябва да бъде строго ограничен, в противен случай, за кратко време ще се неутрализира действието на намиращите се в чая полезни вещества.

Подобни продукти